Dé ALLES van Renault verbinding!

  Hier adverteren? klik hier voor meer info

         
 
Renaultoloog Renault - producten Renault - autosport Renault - overige Links Contact Overige
 

Homepage

Historie

Formule 1

Aparte Renaults

Links

E-mail Adverteren

De Renaultoloog

Auto's

Parijs - Dakar

Extreme machines

Renault "R-serie"

Gastenboek

Bronvermelding

Nieuwsbrief

Bedrijfswagens

Truckracing

Bedrijven

Festival fotoalbum   Disclaimer & Privacy
Festival

Personenvervoer

Toerwagens

Logo's & Huisstijl

Clubs & Hobbyisten    
En Route

Landbouw

Cupracers

Reclame

Forum

   

Meeting & Markt

Treinen

Formules & GP's

Veiligheid

Losange Magazine    
Renaultrijders

Luchtvaart

Rally

ZE & Milieu Autoverzorgingsproducten    
Evenementen

2-& 3-wielers

Recordwagens

Weetjes & Feiten

Winterbanden    

Modelbouw

Scheepvaart

Overige sporten

Samenwerking

     

Miniaturen

Oorlogsmaterieel

 

Films & Series

     
Verzameling

Conceptcars

 

Prijzenkast

   

 

  Design          
 

VEILIGHEID

 

Renault's visie op veiligheid


Een belangrijke reden voor de aanschaf van een bepaalde auto is de veiligheid. Welke beschermende onderdelen zitten erop? Airbags, gordelspanners, kreukelzones, ABS, onderrijbeveiliging enz. Denk je aan veilige auto's dan kom je al snel uit bij Volvo en Saab. Maar Renault behoort inmiddels ook tot de veiligste auto's van vandaag. Vroeger bekommerde de automobilist zich niet of nauwelijks om de veiligheid terwijl de autobouwers al lang bijzondere aandacht besteedden aan dat aspect.


Renault speelt vanaf 1954 hierin een opvallende rol door de oprichting van een onderzoeks-centrum voor fysiologie en biomechanica waar ingenieurs en artsen nauw samenwerken. Er wordt onderzoek gedaan naar oorzaken en gevolgen van ongelukken en daarmee is de basis gelegd voor een nieuwe wetenschap: de leer der verkeersongevallen. Vanaf 1969 wordt er een databank bijgehouden van ongevallen en de gevolgen ervan. Ter plekke wordt informatie verzameld. Informatie betreffende effecten op het menselijk lichaam en de effecten van het materiaal worden onderzocht. Krachten en zwakheden van de mens worden omgezet in een wiskundig model: de crash-test-dummy. Dankzij deze poppen voert Renault proeven uit met experimentele voertuigen om botsingen te simuleren. 

In de jaren '80 worden er een aantal passieve (stalen balken in de portieren) en actieve (ABS, Airbag) veiligheidsvoorzieningen geďntroduceerd. Wereldwijd wordt de wetgeving aangepast en worden de eisen steeds hoger. Zodoende werd veiligheid een must voor de consument. Waar vroeger de eerste crashtest werd uitgevoerd met een Dauphine op een helling is deze plek nu uitgegroeid tot de vestiging van een crashtestcentrum in Lardy nabij Parijs. Hier werkt men momenteel volgens de recentste normen, zo men al niet op de reglementering vooruit loopt. Inmiddels worden crashtests virtueel (op de computer) nagebootst. Voordeel hiervan is dat de auto al vooruit ontworpen wordt met inbegrip van vervorming van de constructie en het effect van het "ontploffen" van de airbag en de kracht van de gordels die op de borst drukt. Ook onafhankelijke bureaus doen crashtests, waaronder de Euro NCAP. Deze kennen sterren toe. 5 Sterren is het maximale haalbare. Types als de Vel Satis, Mégane en Laguna behaalden deze perfecte score. Dit geeft dus alleen maar aan dat al die inspanningen door de jaren heen hun vruchten afwerpen. Maar uiteraard is voorkomen beter dan genezen, door zelf defensief te rijden voorkomt men een hoop ellende, ondanks het drukke verkeer van tegenwoordig zit een ongeluk in een klein hoekje. 90% van de ongelukken is aan menselijke fouten te wijten. Maar de elektronica gaat "ons" steeds meer helpen...


Autonoom rijden

Renault Symbioz de weg op

Na de presentatie van de conceptstudie Symbioz rijdt Renault inmiddels rond met een afgeleide versie om autonoom rijden in de praktijk te testen. De Renault Symbioz rijdt autonoom op niveau 4. Dat betekent dat de bestuurder de handen van het stuur kan halen en dat deze zich niet meer op de weg hoeft te concentreren. De auto reageert zelfstandig op veranderende omstandigheden en gaat incidenten uit de weg.

 

Middenberm

Voorwaarde bij niveau 4 is dat er sprake is van een middenberm. In dat geval houdt de Renault Symbioz ook in bochten zijn rijbaan aan, past de snelheid aan aan voorliggende voertuigen en kan van rijstrook verwisselen om te passeren of de snelweg te verlaten via een afrit. In files functioneert de Symbioz ook helemaal zelfstandig.


Elektrisch
Wettelijk mogen auto's nog niet autonoom op niveau 4 rijden, maar overheden staan testen toe zolang er maar fysiek nog iemand achter het stuur zit om in te grijpen. Aansluitend op de pioniersrol van Renault op het gebied van elektrische auto's wordt ook de Symbioz volledig elektrisch aangedreven.

Elektromotoren
Beide achterwielen worden door een eigen elektromotor aangedreven. 4Control vierwielbesturing zorgt voor volop stabiliteit en dynamiek. De elektromotoren leveren een continu vermogen van 490 pk en een koppel van 550 Nm, maar kunnen pieken tot 748 pk en 660 Nm. Hiermee accelereert het experimentele voertuig in 6 seconden naar de 100 km/h.


Batterij
De batterij kan met 700 volt worden opgeladen. Het gaat bij dit proefmodel om een batterij van 72 kWh, maar het platform kan tot 100 kWh gaan. Tijdens het proefproject wordt er geladen bij snelladers die af en toe 150 kW leveren. In dat geval is de batterij in een half uur tot 80 procent vol.


Wielbasis
De rijdende Renault Symbioz is afgeleid van het conceptmodel dat op de IAA in Frankfurt werd getoond. De ontwerp is minder scherp en lijkt daardoor veel meer op een productiemodel. De auto meet 4,92 meter in lengte, is 1,92 meter breed en 1,44 meter hoog. Opvallend is de lange wielbasis van 3,07 meter.


Display
Het interieur volgt het huiskameridee van de conceptversie. Het stuur trekt in de autonome modus 12 centimeter terug richting het dashboard. Het instrumentarium bestaat uit een L-vormige display gemaakt door LG. De auto zit vol met snufjes. In de Dynamic-modus waarin de bestuurder zelf rijdt, biedt de bestuurdersstoel extra zijdelingse steun. Door blauwe verlichting kunnen medeweggebruikers zien dat de Symbioz autonoom rijdt.


Crashtest

 
   

       
 
       
 

Een crash-test tussen een Premium en een Mégane. De Premium is voorzien van een onderrijbeveiliging zodat de Megane niet onder de vrachtwagen kan schieten.

<----

       
   

2021, Arkana Euro-NCAP 5 sterren

2022, Mégane Euro-NCAP 5 sterren


Inzittenden bescherming

       
 

©2004-2025 Renaultoloog - Eddy Lenders - ©Renault - ©Renault Trucks